NYHETER

Jöns Ljungberg och Härjedalens rokoko och författaren Bosse Yman nominerades till utmärkelsen Collectors Award 2019 – antikbranschens Oscar! Priset för Årets bok delades ut för tionde gången och kriterierna är att det ska vara en bok om konst eller antikviteter som ger en intressant och inträngande belysning av ett avgränsat ämne och därför är av särskild betydelse.  Prisutdelningen ägde rum i samband med Antikmässan i Stockholm den 14 februari.

Juryn som består av idel namnkunniga representanter från antikvärlden hade motiverat sin nominering så här:
Jöns Ljungberg och Härjedalens rokoko är en genuin bok där den färgsprakande härjedalsrokokon får komma till tals med Jöns Ljungberg som nav. En helt unik bok då den vackra rokokon i Härjedalen inte tidigare har dokumenterats på detta sätt med färgbilder. En fin bok om ett litet ämne av stor betydelse, inte bara för Härjedalen utan för hela landet.

Nu fick dessvärre härjedalingen Jöns Ljungberg stryka på foten för de internationella giganterna Matisse och Picasso. Boken som tog hem priset var ”Ett liv med Matisse, Picasso och Christo” och kretsar kring konstvännen Theodor Ahrenbergs samlingar.

Bosse Yman och Solveig Andersson, ordförande i Härjedalsföreningen i Stockholm. Hon hade kommit för att gratulera Bosse till nomineringen.

Att bli nominerad till The Collector’s Award för Årets bok är en utmärkelse i sig och innebar en helt osannolik uppmärksamhet och exponering bland Antikmässans 30.000 besökare, och som bonus annonser och annan reklam i mängder av tidningar och andra medier.

Äran för nomineringen delas givetvis av Joachim Lagercrantz som fotograferat, Yvonne Olsson som stått för den grafiska formgivningen och Jon Suul som i en eftertext bedömer härjedalsrokokon ur ett norskt perspektiv och framhäver dess betydelse för Härjedalens identitet.

Bosse Yman har tidigare belönats med Härjedalens kommuns Kulturpris 2018.